mission statement recepten
koop hier de foodlingo bijbel culinair woordenboek
modevisjes
Geen laffe filetjes meer. Wij nemen ze af van kop tot staart (én met graat, hart en zaad). Vis is cool. Vis is goed. En vis is wild. Zeker sinds we omega-3, -6 en verder ontdekten, ligt hij steeds vaker op ons bord. Hoewel... het rommelt in de visvijver: onze groeiende visconsumptie bedreigt niet alleen de visstand, ook onze eigen gezondheid. Vis slaat namelijk dioxine, (methyl)kwik en ander vuil dat wij in zee dumpen dankbaar in zijn omega-3 vet op! Laatste update: eet minder vis aan de top van de voedselketen en meer van hun prooi (die nu in overvloed blijft leven, omdat hun jagers op uitsterven staan): ansjovis, sardines, makreel, haring...
De discussie laait dan ook hoog op over de vraag of vis nu 'goed' of 'fout' is - en dan niet alleen in duurzaamheidszin. Hoewel ook daar de inzichten aan het kantelen zijn. Van 'eet meer duurzame vis', veranderde het advies in: 'eet minder vis'. Eenderde van 's werelds oceanen schijnt een 20 jaar durende visstop nodig te hebben om überhaupt weer op vispeil te komen. Maar sinds kort zeggen Britse marinewetenschappers: eet meer vis van onderaan de voedselketen. Die worden immers niet meer gegeten door diegene die bovenaan staan, omdat die vrijwel uitgestorven zijn.
En dan de gezondheidskwestie: Volgens voedingsvoorlichters wegen de voordelen van omega-3 nog altijd op tegen de nadelen van kwik en dioxines. Volgens alternatieve bronnen is dit pure voorlichterslariekoek. Tweemaal per week lijkt vooralsnog binnen de gifgrens te vallen en toch het omega-3-voordeel op te leveren. Hoewel uit de meest recente onderzoeken blijkt dat in ieder geval het geheugen, in tegenstelling tot eerdere berichten, niet is geholpen met vette vis. Doen we tweemaal sweeks vette vis, dan enkel die visjes die 'mogen' volgens de door de overheid opgestelde 'groene vislijst' die overigens niet in het voordeel van kweekvis uitvalt. Immers, aan kweken zitten ook klimaathaken en milieuogen. Bepaalde kweekvarianten, zoals de zeebaars, schijnen weliswaar zelfs beter te smaken dan hun wilde evenknie, de voordelen van kweken wegen lang niet altijd op tegen de enorme nadelen.
Het is dus soms een beetje door de mazen van het net vissen. Volgens de consumentenbond zitten we het best met haring, mosselen en Alaska koolvis als meest duurzame vissen, terwijl blauwvintonijn (vers) en palingfilet (kweek) het minst duurzaam zijn. Vette vissen zijn meer afgeladen met gif dan niet-vette en die uit de Noordzee en het Middellandsezeegebied zijn het meest vervuild.
(foto: Japanse oesters van de Wadden, Waddengoud)

Top 3 Modevisjes
1. Haring, makreel, ansjovis en andere underground punkvis:
Vissen van onderaan de voedselketen zijn er tegenwoordig in overvloed, omdat hun jagers (de vissen bovenaan de voedselketen) vrijwel uitgestorven zijn.
2. Boat-to-table fish, direct trade in vis: Iedereen profiteert ervan als, net als in koffie, de tussenmannetjes in de vishandel worden uitgeschakeld: versere, betaalbaardere en toch beter betaalde, plus duurzamer gevangen vis, met heel wat minder bijvangst en overbevissing. A la minute en couturized.
3. Nose-to-tail: Wat begon met runderen, varkens en wild sloeg daarna over op vis. Letterlijk eten we ze van kop tot staart, dus inclusief ogen, zaad en hart, zoals dé nose-to-tail chef Chris Cosentino uit San Francisco ons voordoet.

Meer modevisjestrend onder de knop 'food & wine lingo'.
veilig betalen met iDEAL

curated by Marjan Ippel


Designed by Lean & Mean / Powered by Dubbel6